Goji berries κλάδεμα


Το κλάδεμα παίζει καθοριστικό ρόλο στα goji berries, ως προς την ανάπτυξη, διαμόρφωση, καρποφορία και ποιότητα των καρπών goji. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε ακόμα σε πρώιμο στάδιο στη καλλιέργεια των goji berries για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, σχετικά με το κλάδεμα και γενικότερα την καλλιέργεια των goji berries. Ωστόσο έχουμε μελετήσει  το θέμα τόσο στη θεωρία, (διαβάζοντας στο διαδίκτυο σελίδες από Ασιατικές χώρες όπου είναι και η γενέτηρά των goji berries.)  όσο και στην πράξει, καθώς προσωπικά ασχολούμαι εντατικά με τα goji berries για κάτι περισσότερο από 2 χρόνια. 

Το κλάδεμα  των goji χωρίζετε σε 2 κατηγορίες. 1) το κλάδεμα διαμόρφωσης και 2) το κλάδεμα καρποφορίας και αερισμού του φυτού.  

Το κλάδεμα διαμόρφωσης ξεκινά από την στιγμή πού θα φυτέψουμε τα goji στο χωράφι. αφήνουμε ένα κεντρικό κορμό τον οποίο θα έχει για όλη του τη ζωή το goji , στη συνέχεια αφαιρούμε όλα τα κλαδιά που θα βγουν από   50 εκατοστά και κάτω και το αφήνουμε να ψηλώσει από 1,20 έως 2 μέτρα ανάλογα με τον τύπο φυτού που θα επιλέξουμε τη συνέχεια. Αυτό είναι αρκετό για τον πρώτο χρόνο.

Το δεύτερο χρόνο στης αρχές της Άνοιξης, όταν ξυπνήσουν τα goji berries από το λήθαργο, επιλέγουμε τα κλαδιά που θα είναι γερά και θα έχουν σωστή κατεύθυνση και κόβουμε όλα τα υπόλοιπα. Η επιλογή γίνετε με γνώμονα τον τύπο των φυτών που θέλουμε. Επίσης κόβουμε της άκρες των κλαδιών που έχουν παγώσει ενδεχομένως από την παγωνιά του χειμώνα.

δέντρο goji berry

Το κλάδεμα καρποφορίας και αερισμού γίνετε από την Άνοιξη μέχρι τον Σεπτέμβριο. αφαιρούμε τα πιο αδύναμα και τα λαίμαργα κλαδιά για να βελτιώσουμε την παραγωγή, την ποιότητα των καρπών και να επιτύχουμε σωστό αερισμό και να επιτρέπετε η διείσδυση των ηλιακόν ακτίνων.

Η κυριότερη  τύποι για τα goji berries είναι 3 τους οποίους σας παρουσιάζουμε παρακάτω για να έχετε μια εικόνα για το τι θέλετε να επιλέξετε.

κυλινδρικό goji με καθοδικά κλαδιά και ύψος  2 με 2,5 μέτρα

κυλινδρικό goji με καθοδικά κλαδιά και ύψος 2 με 2,5 μέτρα

  κυλινδρικό goji με καθοδικά κλαδιά και ύψος 2 με 2,5 μέτρα κατάλληλο και για πυκνή φύτευση.

goji κλάδεμα

  Μεγάλη ομπρέλα με ύψος 2 μέτρα και διάμετρο που μπορεί να ξεπεράσει τα 3 μέτρα.

goji kladema   Ομπρέλα 2 επιπέδων με ύψος 3 με 3,5 μέτρα η διάμετρος από 2 έως 2,5 μέτρα

goji berry φυτό

Σχολιάστε