Το φυτό goji


                               

Το φυτό Goji berry είναι ένα θαμνώδες δέντρο με πλούσιο φύλλωμα  και πολύ βαθύ ριζικό σύστημα, που φύεται από αρχαιοτάτων χρόνων στην Κίνα , στα Ιμαλάια, στο Θιβέτ, στην Μογγολία αλλά και σε κάποιες περιοχές της Ρωσίας. Το ύψος του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4-5 μέτρα,  όμως μπορεί να διατηρηθεί και σε πιο χαμηλό ύψος. με το κατάλληλο κλάδεμα.

Το goji berry είναι ένα δέντρο που ζει μέχρι τα 100 χρόνια. Καρπούς παράγει από τον 1-2 χρόνο κιόλας, βέβαια το πρώτο χρόνο είναι λίγοι και μικροί , ενώ σε πλήρη παραγωγή φτάνει στον 3-4 χρόνο μέχρι και το 50ο έτος  περίπου μετά η απόδοση του πέφτει.

Είναι ένα φυτό πολύ ανθεκτικό σε αντίξοες καιρικές συνθήκες καθώς μπορεί να αντέξει από -25 έως και +43 βαθμούς κελσίου. δεν είναι καθόλου απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία.  Μπορεί να αναπτυχτεί και στα πιο φτωχά εδάφη χρειάζεται όμως λίγη κοπριά χωνεμένη. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό και είναι   αρκετά   ανθεκτικό σε περιόδους ξηρασίας. Κατά την   περίοδο   παραγωγής χρειάζεται λίγο νερό παραπάνω.

freskos karpos goji
freskos karpos goji

Παράγει καρπό από τέλη Ιουνίου μέχρι και τις πρώτες παγωνιές του Οκτωβρίου, ανάλογα με το μέρος στο οποίο είναι φυτεμένο. Όλους αυτούς τους μήνες θα παρατηρήσετε πάνω στο δέντρο άνθη, άγουρους και ώριμους καρπούς. Συγκομιδή ώριμων καρπών γίνεται κάθε 3-4 ημέρες, όχι μηχανικά αλλά μόνο με τα χέρια διότι οι καρποί είναι πολύ ευαίσθητοι και η μηχανική συγκομιδή μπορεί να τους καταστρέψει. Οι νωποί καρποί μπορούν να διατηρηθούν από 10 έως το πολύ 15 ημέρες. Η αποξήρανσή τους γίνεται όπως και της σταφίδας, είτε με φυσική αποξήρανση, είτε σε ειδικά αποξηραντήρια.

!Φωτογραφίες από τα φυτά μας!

goji lycium barbarum Ellas

Ellas Agrinio

goji lycium barbarum Ellas

Σχολιάστε